sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Freiburg 15.6.


Uusi matkustuspäivitys!
Sain viime viikolla kuulla kavereilta, että Freiburgin reissulle olisi ns. paikka vapaana, joten olin tietenkin suorastaan saman tien lähdössä. Mikä onkaan mukavampaa Saksa-interraileja tehneen mielestä kuin uuden saksalaisen kaupungin valloitus... Ei mikään. Lähdettiin liikkeelle kello yhdeksältä aamulla Stuttgartin juna-asemalta. Ilmeisesti kovana pessimistiniä odottelin kelloa katsellen laiturilla muita seurueen jäseniä, jotka kuitenkin olivat sitten jo lastautuneet laiturilla nököttävään junaan, ja olinkin viimeinen paikalle saapunut :D Oho.
Katu-uskottavia tyyppejä junassa. Kuvaamassa Juha
No junayhteys ei ollut ihan suora, vaan ensin jäätiin pois Karlsruhessa. Pienten juoksuaskelten siivittämänä ehdimme hyvin tokaan junaan, joka vei Offenburgiin. Siellä oli hyvin aikaa käydä jopa kiskalla ostamassa eväitä. Seuraava juna vei lopulta perille asti. Näillä kahdella vaihdolla matkustusaika oli melko tasan kolme tuntia.
Keski-Eurooppa, how I love you.


Raatihuoneen julkisivua
Katedraalin torni markkina-aukiolta

Aluksi otettiin pikainen ensisilmäys vanhaan kaupunkiin, joka muistutti todella paljon kaikkien aikojen lempikaupunkiani Heidelbergia. Vanhoissa kaupungeissa on jotakin käsittämätöntä lämpöä ja hienoutta. On kuin katselisi kaikkien aikojen parhaita museonähtävyyksiä ilman lasiaitaa päästen itse elämään ja kokemaan kohteen hienoutta. Kenties kyseessä on jokin historianostalgikkojen juttu, markkinat vanhan kaupungin torilla nimittäin näyttivät varmasti vaatemuotia ja myyntiartifakteja lukuun ottamatta melko samalta kuin satoja vuosia sitten. Sielu lepää mukulakivillä!
Raatihuoneen, vanhan yliopistorakennuksen ja yliopiston kirkon jälkeen päästiinkin juuri sopivasti vilkaisemaan lauantaitoria. Markkinatunnelma oli käsin kosketeltava! Aukiolla oli myös valtava Freiburgin goottityylinen katedraali. Helteistä nauttivat vierailijat pääsivät siis myös viilentymään hetken, jättikatedraalit ovat nimittäin usein ymmärrettävistä syistä mukavan viileitä.
Yksityiskohtia katedraalin sisäänkäynnin luota

Katedraalin laivaosiota
Seuraava etappi oli näköalapaikalle kiipeäminen. Polku alkoi aivan vanhan kaupungin reunamilta katedraalin ja markkina-aukion takaa. Freiburg sijaitsee kuuluisan Schwarzwaldin, "Black forestin" reunamilla, ja mitä korkeammalle siirryttiin, sitä pidemmälle horisonttiin metsämaisema näytti jatkuvan. Yhtenä välietappina, paikallisena _mallasrastina_ (Jukolaan osallistuneet ystävät Suomessa, ajattelin teitä) toimi mäkeen pystytetty Biergarten. Linnottauduttiin jonkinlaisen lauluporukan viereen, ja tunnelma oli väistämättä melko hilpeä. Nousut olivat paikoin aika jyrkkiä, mutta kun päästiin huipulle ja kiivettiin vielä 35-metrisen Schlossbergturmin  kärkeen, oli hymy melko herkässä. Ja maisemat, uu-la-laa!

Puolivälin Biergarten
Maisemat tornista
Seuraavaksi luonnollisena vaiheena oli ravintolan metsästys. Olinkin jo ehtinyt unohtaa saksalaisen ihanan periaatteen pitää ravintoloita auki lähinnä _vain_ lounas- ja illallisaikaan. Iltapäivällä raflat ovat aika usein kiinni, jos kyseessä ei ole jokin isohko paikka tai vaihtoehtoisesti pikaruokapaikka. Pienen sukkuloinnin jälkeen löytyi italialainen ravintola, jonka terassilla oli mukavasti tilaa. Kaverit naureskeli kun tilasin ns. perusmättöä, eli spaghetti bolognaisea, mutta on se aina eri asia alan ravintolassa! Itse annos maksoi 5 euroa, lisäkesalaatti 3,50 ja juoma vähän alle kaksi euroa. Eikä kyseessä edes ollut lounastarjous. Pakko rakastaa sitä, miten Saksa oikeasti rohkaisee ihmisiä sosialisoimaan ja syömään ulkona!
Lopuksi oli luvassa suunnitelmatonta kauppojen tarkastelua ja jäätelöpallon metsästystä. Kuuden aikaan lähdettiin paluumatkalle. Ensimmäinen juna oli tupaten täynnä, joten linnoittauduttiin lattialle. Suoraan eteeni ilmestyi alle vuoden vanha vauva rattaisiin aseteltuna. Kyseinen ihmistoukka möllötti meininkiäni tuomitsevin ilmein syvästi paheksuen. Ja muita vaan nauratti.

Mutta päivä oli täysin onnistunut, hurraa :) Ja se pitää todeta, että viiden ihmisen kannattaa todella matkustaa viidestään. Baden-Württemberg -lippu viidelle hengelle kustantaa alle 8 euroa per henkilö, ja sillä saa matkustaa yhden päivän ajan niin paljon kuin haluaa BW-alueen sisällä. Eli jos olette täällä, ei muuta kuin päiväreissuja tekemään!

1 kommentti:

  1. Ah oon niin kade!! :D Ja aloin kaivata omaa alppien valloitusta.

    VastaaPoista