maanantai 4. maaliskuuta 2013

Pienet kulttuurierot - Aukioloajat ja maksukortit

Moikka moi,
olin tuossa sunnuntaina eli eilen vähän kaupungilla. Reissun sisältö tosin jäi pelkkään kävelyyn ja nähtävyyksien katseluun, koska _kaikki_ kaupat olivat kiinni! Katolinen alue, what can you do. Koin vahvan flash backin jostain kaukaa lapsuudesta, jolloin sunnuntai oli oikeasti sellainen päivä, jolloin ei menty mihinkään ihan vain koska mihinkään ei päässyt. Kämppiksenikin oleili vain koko päivän täällä. Katselin sitten vähän tarkemmin ympärilleni keskustassa pääkatu Königstrassen hoodeilla.

Schlossplatz ja barokkiajan Neues Schloss. Ennen Württembergin kuninkaallisten huusholli, nykyään mm. ministeriöitä.

1950-luvulla valmistunut raatihuone

Protestanttisen kirkon pääkallopaikka,  Stiftskirche.  Vanhimmat osat 1200-luvulta. "Historiallisen Stuttgartin monumentti", jei.


Olen nyt nostellut käteistä vähän väliä, ja se jo itsessään on tuntunut hieman friikiltä, koska en oikeasti käytä käteistä Suomessa juuri ollenkaan. Täällä on vähän pakko, kun niin monet mestat eivät huoli kortteja ollenkaan. Tällaisia outouksia ovat lähinnä ravintolat, monet ruokakaupat ja etenkin leipomot. Jos haluan ostaa kotiin jonkin valmissalaatin joltain tiskiltä, on täysin varma, ettei sitä kortilla voi ostaa. Olen jo oppinut tunnistamaan puljun ulkonäöstä, käykö siellä kortti vai ei.

Äsken kuitenkin sain shopattua itselleni netillisen prepaid-puhelinliittymän. On ihan kotoinen fiilis, kun voi laittaa taas WhatsApp-viestejä tuttuun tapaan :)

Se mikä täällä vähän ottaa kupoliin, on nuo julkisten kulkuvälineiden hinnat. Kuukausikortit on ~50e, sitten jos haluaa sen sellaiseksi, jolla voi mennä kauemmas (vrt. Vantaa), se on jotain ihan kauheaa se summa. Olen nyt mennyt päivätolkulla kertalipulla, kun en oikein tiedä, mikä täällä edes kannattaisi ostaa. Kalliiksi tulee kumminkin. Helsingin ystävät, haluan että teistä jokainen nyt sisäistää, miten hyvä ja mahtava tuo (etenkin alennusryhmällinen) HSL:n kuukausikortti on! Parempaa ei varmana monessa suurkaupungissa ole.

Huomenna sitten (2,60 kertamaksulla hnghh) kohti Vaihingenin kampusta (etäisyys vrt. Viikki) saksan intensiivikurssin tasokoetta tekemään! Siitä sitten alkanee se sosiaalinenkin elämä täällä : )

2 kommenttia:

  1. Jee blogille! Ja liittymälle! :)
    Mutta eihän siitä ole kuin pari (kolme?) vuotta, kun Suomessakin kaikki paitsi ihan pienet ruokakaupat oli kiinni sunnuntaisin joulu- ja kesäsesonkia lukuunottamatta. Mut kyllä siihen on vaan ehtiny tottua!

    Ps. Helsingin sisäinen kertalippu ilman alennusta 2,80 ;)

    VastaaPoista
  2. Jee, blogi! Nyt on lisätty lukulistalle :) Mie jouduin Madridissa maksamaan vuokrankin käteisellä eli tuttuja juttuja. Kivaa vaihtoa!

    VastaaPoista