lauantai 12. joulukuuta 2015

Frankfurt international ja Berlin-Tegel, mikä jännä päivä

Blogini kaava rikkoutuu nyt hieman, kun kirjoitan Saksa-blogiin Suomesta käsin päivityksiä. Edessä oleva joululoma täällä pimeässä pohjolassa on kuitenkin sen verran pitkä, etten halua pitää niin mittavaa kirjoitustaukoa. Heti ensimmäiseksi ajattelin palata viimeiseen päivääni Saksassa ennen tänne tuloa, eli matkustuspäivään. Olin katsellut bahn.de:stä, että Heidelbergistä pääsisi junalla Frankfurtin lentokentälle yli parikympin hinnalla siten että Frankfurtin päärautatieasemalla pitäisi vaihtaa junaa s-bahniin. Järkeilin, että minun täytyy siis vain järjestää itseni mahdollisimman halvalla sinne päärautatieasemalle ja etsiä sieltä se s-bahni. Kun on joka tapauksessa vaihdettava kulkuneuvoa siellä asemalla.  Otin sinne halvan Meinfernbus-yhteyden Heidelbergistä, joka osoittautui hyväksi peliliikkeeksi - bussi parkkeerasi ihan aseman viereen, ja ehdin hieman katsella siinä keskustan rakennuksiakin. Tai no aika vähän, kun olin kuitenkin kahden kapsäkin kanssa siinä. Pääpiirteissään Frankfurt kuitenkin vaikutti juuri siltä mitä olin ajatellutkin, korkeita lasirakennuksia, vähän sellaista harmaata maisemaa. Ajattelin itse asiassa, että paikka oli vähän kuin iso Mannheim.

Asema oli valtavan kokoinen, ja oudon kylmä ja tuulinen. Laiturialue ei ikään kuin ollut erillään ostosalueesta kuten yleensä. Etsiydyin pikaisesti yhteen leipomoon, istuin vartiksi alas vetämään tonnikalawrapin ja päätin mennä jo lentokentälle. Seinällä oleva S-bahn-kartta oli omituisen sekava, kun siihen oli survottu kaikki regio-junat mukaan, joten näytin ilmeisesti möllöttävän sitä sen verran kujalla olevan näköisesti, että DB Sicherheit -setä tuli kysymään, voiko hän neuvoa jotenkin. Hän sanoi että on menossa lentokentälle päivystämään ja kehotti siis vaan seuraamaan. Oli kyllä mukava kaveri, kertoili haaveilevansa aina pohjoismaisen joulun vietosta. Sanoi myös että kauniit naiset saa aina asiallisen työpaikan Saksassa :D  Välillä on vaikea erottaa puheen sävyistä, että miten vakava kommentti mikä milloinkin on. Totesin vaan että aijaa.

Saavuin kentälle noin puoli neljän maissa

Kenttä oli valtava. Juna pysähtyi vain terminaali ykköseen, ja lentoni lähtisi kakkosesta. Terminaalien välillä kulki futuristisen näköinen sukkula(?)juna. Kiskot muodostavat sillan terminaalien välillä, ja sukkulakyyti on kentän peruspalvelu, eli ei maksa mitään. Melkein kaikki sen kyydissä olevat matkustajat kuvasi ihmeissään, oli se tosiaan aika erikoista mennä ilmojen halki hassun ellipsin sisällä. Loput kentän proseduurit oli peruskauraa, mutta mikä yllätti, oli se miten vähän turvstarkastuksen jälkeen niin valtavalla kentällä oli palveluita. Siis yksi käytävällinen(!). Ihan ku olis taas ollut Stuttgartin kentällä. Aloin kuulla rallienglantia, mikä selittyi pian lähtevällä Finnairin lennolla, ja istuin hetken suomalaisten seurassa porttialueen ainoassa baarissa.
Olisi pitänyt itsekin ottaa tuo Finnairin suora, koska Berliinin vaihto oli kaameaa shaibaa. Aikaa oli 40 minsaa ja meinasin missata jatkolennon Helsinkiin, vaikka Frankfurtin-lento oli ihan ajoissa. Ainoana syynä Berliinin kentän surkea suunnittelu. Lentoja vaihtaessa joutuu menemään turvatarkastuksen läpi uudestaan. Tämä tuo käsittämättömän satunnaiselementin lentojen vaihtoon. Jos jono tarkastukseen on pitkä, tuskin ehtii portille ajoissa noin tiukan vaihdon kanssa. Minä siis _juoksin_ aivan täysillä (onneksi oli lenkkarit) rakennuksesta toiseen (c-terminaali oli tosiaan eri rakennus). Turvatarkastusjono oli melko pitkä, mutta tyypit antoi etuilla. Kun lopulta pääsin portille 67c, kello oli 21.12. Lipun mukaan portti menee lopullisesti kiinni 21.10. Mutta lento oli onneksi vähän myöhässä, niin ehdin mukaan. Mutta joo-o, kaiken tämän juoksun ja etuilun jälkeenkin olisin siis ollut myöhässä. Todella omituista. Ei siinä mitään,lentoyhtiö olisi sitten siirtänyt minut seuraavalle aamulennolle ja maksanut yöpymiseni lentokenttähotellissa, mutta ei kyllä olisi lainkaan napannut.
Miksi ihmeessä tuollaista vaihtoa myydään? Noh, halvalla saa halpaa. Ensi kerralla Finnair ja suora lento. Tai no ei ihan ensi kerralla, kun joudun vielä joulun jälkeen palaamaan samalla tavalla Frankfurtiin. Sillon on aamulähtö kyseessä, joten seuraavalle lennolle siirto ei olisi katastrofi.
Huonot kokemukset Berlin-Tegelistää kasvaa kasvamistaan - hävinneitä laukkuja, runnoutuneita laukun sisältöjä, terminaalien välistä sekoilua ja yleistä toimimattomuutta. Onko jollain jakaa tarinansa aiheeseen liittyen?

Writing from Finland I'm in a way breaking the pattern I've had with this blog, which was only supposed to be about life in Germany. But since this holiday is going to be long (and dark, welcome to the Finnish kaamos) I also need to stay occupied somehow, and this is an ok option for that.

 My last day in Germany before coming here was pretty interesting, as I had to get myself from Heidelberg to the Frankfurt International airport and then fly to Helsinki through Berlin. The first option I spotted was quite expensive, first getting the train from HD to Frankfurt and then changing trains at the main station. I figured this was going to be the point where I save money, so I booked a Meinfernbus coach for 5-6€ to Frankfurt. As I was anyway gonna have to change at the Frankfurt main station, I just got off there, quickly walked through the main station, and with a little help from a DB Sicherheit guy (who decided to tag along and share his thoughts on how beautiful women always get good jobs in Germany, just wtf) eventually found my way to the right s-bahn and then to the airport. Frankfurt, or what I managed to see from the windows of the coach and the s-bahn, seemed just as I had initially imagined - skyscrapers, grey concrete architecture... Not the prettiest place on earth to be honest. In fact I thought it was like big Mannheim. The airport itself, well, what a deathstar. A huge complex. There was a semi futuristic shuttle train between terminals which I had to take. The airport procedures were basic as ever, but after the security check there were barely any services/shops, just one corridor - like getting ready to take off from STR. 

I had to change in Berlin, which sucked. I had done it once already (two years ago), so I somehow even knew what to expect, but still for some reason nothing prepared me for what was ahead. The same crap hit the fan again - first running from one terminal to another, and then *drums* having to go through the security check again. Who the hell designed Berlin-Tegel like that? I had a 40 min change, which wasn't enough even though the first flight was on time. In theory I missed the connection flight by 2 mins, but since it happened to be delayed, I made it. But just out of sheer luck. Lining up thrice and running from one terminal to another with the hand luggage... How fun. And when I fly back on the 28th, it's the same nonsense all over again. In fact I will have 10 minutes less for the change. I solemny swear this is the last time I book cheap scheisse like this. Next time straight from FRA to HEL. AirBerlin would have been oblidged to book me a hotel room and put me to the next flight (next morning) in case I hadn't made it. But my god how NOT up to an airport hotel night was I. Thank goodness it wasn't necessary. Well, at least I know this now. And to all of you - if you have to change in Berlin-Tegel, you will need at least 1-2 hours.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti